De maling is het allerbelangrijkste bij het zetten van koffie.

De manier waarop je de koffie maalt heeft een enorme invloed op de smaak.
Weten hoe je moet malen en voor welke zetmethode is onontbeerlijk.

Je kan spreken over een 5-tal maalvormen :  grof - medium - medium/fijn - fijn - superfijn

  • Grof: French press - percolator - vacuum koffiezet
  • Medium: Koffiezet met filter die een vlakke bodem heeft (bvb. Bunn)
  • Medium/fijn: de traditionele koffiezet
  • Fijn: espressokannetjes (Bialetti) voor op het vuur en sommige koffiezetten
  • Superfijn: Espressomachines

Welke koffiemaler? Wel wat wil je uitgeven?

Er zijn twee soorten : eentje met messen en eentje met maalschijven

Met messen is de goedkoopste, maar is het minst aan te raden. Voor gewone koffiezet gaat dit nog. Weet enkel dat dit geen koffie maalt maar verpulvert.

Maalschijven zijn veel preciezer en veelzijdiger maar zijn duurder tot heel duur maar halen alles uit je koffie.

Verhouding gemalen koffie

Verhouding espresso: ongeveer 9 à 10 gram koffie voor een espresso (ristretto)

Verhouding voor filter en french press: 60 gram koffie op een liter water

 

Watertemperatuur

Watertemperatuur tussen de 90° en 94°. Nooit water dat gekookt is en liefst gefilterd.

Verhouding voor filter en french press

60 gram koffie op een liter water

French press

  • Een grove maling.
  • Na 4 minuten de bovenlaag wegnemen met een lepel, drukken en drinken
  • Gevoel: zandkorrels met wat stof

Klassiek opgieten met filter

  • Medium maling (ook voor automatische koffiezet)
  • Maak een kuiltje in de gemalen koffie en doe hier een klein beetje water.
  • Na een halve minuut in cirkelvormige bewegingen en met een fijne waterstraal opgieten. Nooit aan de rand van de filter opgieten.
  • Ongeveer 3 minuten extractie is OK.

Espresso

  • Extra fijne maling
  • Ongeveer 9 à 10 gram koffie voor een espresso (ristretto)
  • Extractie 22 à 25 seconden (niet korter, niet langer)

 

Back to Top