De maling is het allerbelangrijkste bij het zetten van koffie.
De manier waarop je de koffie maalt heeft een enorme invloed op de smaak.
Weten hoe je moet malen en voor welke zetmethode is onontbeerlijk.
Je kan spreken over een 5-tal maalvormen : grof - medium - medium/fijn - fijn - superfijn
- Grof: French press - percolator - vacuum koffiezet
- Medium: Koffiezet met filter die een vlakke bodem heeft (bvb. Bunn)
- Medium/fijn: de traditionele koffiezet
- Fijn: espressokannetjes (Bialetti) voor op het vuur en sommige koffiezetten
- Superfijn: Espressomachines
Welke koffiemaler? Wel wat wil je uitgeven?
Er zijn twee soorten : eentje met messen en eentje met maalschijven
Met messen is de goedkoopste, maar is het minst aan te raden. Voor gewone koffiezet gaat dit nog. Weet enkel dat dit geen koffie maalt maar verpulvert.
Maalschijven zijn veel preciezer en veelzijdiger maar zijn duurder tot heel duur maar halen alles uit je koffie.
Verhouding gemalen koffie
Verhouding espresso: ongeveer 9 à 10 gram koffie voor een espresso (ristretto)
Verhouding voor filter en french press: 60 gram koffie op een liter water